Aminozuren spelen een belangrijke rol in alle biochemische processen die in ons lichaam plaatsvinden. Het zijn bouwstenen van eiwitten, die bijvoorbeeld nodig zijn voor de aanmaak van spieren, herstel van weefsel, een goede werking van je immuunsysteem en de aanmaak van neurotransmitters. We maken onderscheid tussen essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.
Essentieel betekent dat het lichaam dit aminozuur niet zelf kan aanmaken, maar altijd via voeding of eventueel via een supplement moet binnenkrijgen. Voorbeelden van essentiële aminozuren zijn bijvoorbeeld de BCAA’s, oftewel: de Branched-Chain Amino Acids (vertakte-keten-aminozuren). Dit zijn drie essentiële aminozuren: L-Leucine, L- Isoleucine en L-Valine, die een rol kunnen spelen bij de opbouw van spieren. Een ander bekend aminozuur is ’tryptofaan’, wat de voorloper is van de neurotransmitter serotonine. Een tekort aan tryptofaan kan daarom de oorzaak zijn van depressieve klachten of slaapstoornissen. Vanuit serotonine maakt het lichaam zelf namelijk ook weer melatonine, het slaaphormoon.
Tyrosine: grondstof voor adrenaline, thyroxine en dopamine
Tyrosine kan het lichaam zelf maken uit fenylalanine en is eveneens een belangrijke grondstof voor verschillende – soms met elkaar concurrerende – stoffen in het lichaam. Zo gebruikt het lichaam tyrosine om het stresshormoon adrenaline van te maken, maar wordt het ook gebruikt als basis van thyroxine, het schildklierhormoon. Tenslotte is er ook tyrosine nodig om dopamine van te maken. Bij een beperkte beschikbaarheid, zal het lichaam hier zelf prioriteiten in stellen en keuzes maken. In het algemeen geldt dat stresshormonen, zoals adrenaline altijd voorrang krijgen op andere stofjes; zo zijn we vanuit de oertijd nou eenmaal biologisch geprogrammeerd.
Een goede vertering belangrijk
Ben jij al heel bewust bezig met het dagelijks eten van voldoende eiwitten? Gemiddeld gaat het dan om 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Dat is een goede basis, maar helaas geen garantie dat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden in het lichaam beschikbaar zijn. Een goede vertering van de eiwitten die je eet, is namelijk ook zeer belangrijk of zelfs een voorwaarde dat je lichaam de aminozuren kan benutten.
Verklaring voor je klachten?
Voeding, vertering en verbruik zijn in elk lichaam weer anders. Bij twijfel of gewoon omdat je het interessant vindt om te weten of je goed zit qua aminozuren, is het advies: laat het eens testen! Want ook hier geldt weer: meten = weten. Daarmee krijg je inzicht in de status van je aminozuren, maar mogelijk ook een verklaring voor bepaalde klachten die je ervaart. Een tekort aan glutamine kan bijvoorbeeld leiden tot meer infecties en maag- en darmwandklachten. Taurine speelt een belangrijke rol in het hart- en vaatstelsel en een tekort aan glycine kan de collageenaanmaak belemmeren en problemen met het zenuwstelsel geven.
Meten = weten
Flow & Balans werkt met verschillende professionele laboratoria in binnen- en buitenland, waaronder Medivere/Gamedi. Zij bieden een 100% betrouwbare analyse van 22 aminozuren in een gecertificeerd laboratorium en een goede prijs-/kwaliteit-verhouding. Wil je de ‘Amino Screen bloedtest’ bestellen? Vraag dan via de mail een kortingscode aan voor 5% korting. Deze test is ook in de praktijk beschikbaar en kunnen we direct tijdens het consult voor je uitvoeren.
Deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de inhoud kunnen echter geen rechten worden ontleend. Lees verder