AGE's voorspellen het risico op hart- en vaatziekten

AGE staat voor Advanced Glycation End products: complexe chemische verbindingen tussen suikers en eiwitten of vetten. AGE’s komen van nature in beperkte mate voor in ons lichaam en in onze voeding, zonder direct nadelig te zijn. In grote hoeveelheden zijn AGE’s giftig en richten ze veel schade aan. Ze versnellen de (huid)veroudering van ons lichaam en vergroten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en nierziekten. Interessant dus om na te gaan wat de status in jouw lichaam is én hoe je dit via voeding en leefstijl positief kunt beinvloeden.  

AGE’s ontstaan op verschillende manieren. Om te beginnen zijn AGE’s een bijproduct van onze stofwisseling. We hebben dus allemaal elke dag AGE’s in ons lichaam. Het aantal AGE’s is echter per persoon verschillend. Een hoge bloedsuikerspiegel, een hoog insulineniveau, maar bijvoorbeeld ook een slechte nierfunctie en een hoge BMI zorgen voor een hoger AGE-gehalte. Zo hebben diabeten doorgaans wel 2 tot 3 keer meer AGE’s in hun bloed dan gezonde mensen. 

Schade door AGE’s
Een belangrijk nadeel van AGE’s is dat ze veel vrije radicalen produceren, die de celwanden, de mitochondriën (energiefabriekjes in je cellen) en ons DNA kunnen beschadigen. Tegelijkertijd kunnen ze de aanmaak van antioxidant enzymen (die vrije radicalen onschadelijk maken) verlagen. AGE’s verhogen de ontstekingsgevoeligheid in ons lichaam en worden door het immuunsysteem als ‘indringers’ beschouwd. Ze activeren dus het immuunsysteem, wat ons lichaam veel energie kost. Een overmaat aan AGE’s zorgt ook voor oxidatie van vetten, die vervolgens veel schade in de bloedvaten kunnen aanrichten.  

AGE’s in de voeding
Naast de AGE’s die ons lichaam zelf produceert, krijgen we ook dagelijks via de voeding een (flinke) dosis AGE’s binnen. Hoeveel precies, hangt af van wát we eten en van de wijze waarop we ons eten bereiden. De top 4 van voedingsmiddelen met de meeste AGE’s is: vlees, vis, zuivel en noten. Door industriële bewerkingen van ons voedsel, maar ook door de manier waarop we zelf ons eten bereiden, kan het aantal AGE’s in de voeding wel vertienvoudigd worden! Met name bakken, grillen, frituren, roosteren, gratineren en karamelliseren, verhogen het aantal AGE’s. Verder geldt: hoe hoger de temperatuur en hoe langer de verhitting plaatsvindt, hoe meer AGE’s er ontstaan.   

AGE’s afbreken
Gelukkig kan ons lichaam ook AGE’s afbreken en onschadelijk maken. AGE’s worden weergegeven in kilo-eenheden (KE) per portie van 85 gram. Uitgangspunt is dat ons lichaam per dag 8.000 KE kunnen afbreken. Een portie van 85 gram geroosterde kip bevat echter al 4.300 AGE’s. Wordt de kip gefrituurd, dan stijgt het aantal AGE’s naar 6.700. Twee plakjes gebakken bacon bevatten 11.000 AGE’s, een pizzapunt 8.029 en een Big Mac 17.100! Kies je voor gestoofd rundvlees dan kom je op 2.200 AGE’s en een varkenshaas in wijn en bouillon gegaard, telt (slechts) 1.206 AGE’s. Zo zijn er dus grote verschillen.

AGE’s meten = weten
Met behulp van een AGE-reader kunnen we eenvoudig het aantal AGE’s in de huid meten. Deze waarden blijken zeer nauw gerelateerd te zijn aan de AGE-waarden elders in het lichaam. Ook Flow & Balans heeft een eenvoudige AGE-scanner beschikbaar die in korte tijd twee interessante metingen kan doen: 

  • jouw score qua AGE’s ten opzichte van andere mensen van dezelfde leeftijd;
  • Je metabole of biologische leeftijd in vergelijking tot je werkelijke leeftijd.


Meten en verbeteren
Wil jij weten wat jouw biologische leeftijd is en hoe jij op het gebied van AGE’s scoort ten opzichte van leeftijdsgenoten? Maak dan een afspraak voor een AGE-meting. In een speciaal consult van 45 minuten, meten we jouw actuele waardes. Ook bespreken we dan meteen de resultaten en bekijken we hoe we deze via voeding en leefstijl gericht(er) kunnen verbeteren. De kosten van dit consult bedragen € 59,-.